دزدی سایبری

در سال های اخیر،دزدی سایبری یا سرقت اینترنتی باعث از دست رفتن اموال بسیاری از مردم شده است و متاسفانه روز به روز بر تعداد این جرایم اضافه می شود با این اوصاف لازم است بدانیم که قانونگذار چه حمایتهایی از قربانیان این جرایم در قانون پیش بینی کرده است..

در ماده ۱۳ قانون مبارزه با جرایم رایانه‌ای آمده است: هرکس به طور غیرمجاز از سیستم‌‌های رایانه‌‌ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف کردن داده‌ها یا مختل کردن سیستم وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند علاوه بر رد مال به صاحب آن‌ به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از ۲۰ تا یکصد میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.بر اساس این ماده، اگر کسی به صورت غیرمجاز و غیرقانونی مبلغی از حسابی به حساب دیگر منتقل کند، چه این وجه برای خودش باشد و چه دیگران، از نظر قانون مجرم بوده و علاوه بر رد مال به صاحب آن، به حبس و جزای نقدی هم محکوم خواهد شد.

حال چنانچه شخصی قربانی سرقت اینترنتی شد می تواند شکایت خود را نزد پلیس فتا مطرح نماید.

نکته‌ای که در این خصوص وجود دارد این است که با توجه به از بین رفتن مفهوم مکان در فضای مجازی، ممکن است سارق در شهری غیر از شهر مالباخته ساکن باشد. برای مثال سارقی با استفاده از ابزارهای رایانه‌ای در تهران، حساب بانکی یک اصفهانی را در یکی از بانک‌های شیراز خالی می‌کند و در اینجا، در خصوص این‌که دادگاه کدام شهر صالح به رسیدگی است اختلاف ایجاد می‌شود. از نظر صلاحیت قضایی برای رسیدگی به جرم، اگر مجرم در شهر دیگری ساکن باشد یا پول را از بانکی به بانکی در شهر دیگر انتقال دهد در این صورت، دادگاه محل بانکی که حساب بانکی زیان‌دیده در آن قرار دارد مبنای عمل و رسیدگی به شکایت خواهد بود.

در رای وحدت رویه شماره ۷۲۹  دیوان عالی کشور به این موضوع پرداخته شده است که در صلاحیت محلی، اصل صلاحیت دادگاه محل وقوع جرم است و این اصل در قانون جرایم رایانه‌ای نیز مستفاد از ماده ۲۹ مورد تاکید قانونگذار قرار گرفته بنابراین در جرم کلاهبرداری مرتبط با رایانه هرگاه تمهید مقدمات و نتیجه حاصل از آن در حوزه‌های قضایی مختلف صورت گرفته باشد، دادگاهی که بانک افتتاح‌کننده حساب زیان‌دیده از بزه که پول به طور متقلبانه از آن برداشت شده در حوزه آن قرار دارد، صالح به رسیدگی است.

در نهایت به کاربران اینترنتی توصیه می شود که چه در استفاده از سایت‌های بانکی برای خدمات بانکداری الکترونیکی و چه فروشگاه‌های مجازی برای خرید اینترنتی جهت امنیت بیشتر حداقل از اصالت سایت اطمینان حاصل کنند و به طور دوره‌ای و مرتب به حساب خود سر بزنند یعنی آن ‌را برای مدت طولانی بدون کنترل رها نکنند و برداشت‌های کارت اعتباری را کنترل کنند زیرا بسیاری از کلاهبرداران در طی مدت زمان طولانی، اقدام به برداشت مبالغ اندکی می‌کنند تا توجه دارنده کارت به تغییرات حساب جلب نشود .  هچنین دقت داشته باشند که اگر از بانکداری الکترونیک استفاده می‌کنند از اصلی بودن سایت بانکی خود اطمینان داشته باشند و دقت کنند آدرس صفحات باز شده جعلی نباشند و برای ورود به صفحه بانک موردنظر از لینک‌های ناشناس استفاده نکنند و مستقیم با آدرس بانک وارد شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *